اقامت گاه پیست اسکی بارین در شمشک ، تجلی طبیعت در معماری

پیست اسکی بارین در شمشک

اقامت گاه پیست اسکی بارین در شمشک ، تجلی طبیعت در معماری

اقامت گاه پیست اسکی بارین در شمشک ، تجلی طبیعت در معماری

اطلاعات پروژه

اقامت گاه اسکی بارین

دفتر معمار: استودیو ری را

موقعیت پروژه: شمشک ، ایران

معماران:عباس ریاحی فرد ، فریناز رضوی نیکو

معماران طراح: اشکان باقری اقدم ، نوید نصرالله زاده

مساحت: 12 هزار مترمربع

سال : 1390

عکاس: Persia Photography Centre

همکاران پروژه: عباس ریاحی ‌فرد، فریناز رضوی نیکو، اشکان باقری اقدم، نوید نصرالله ‌زاده، حامد تابش، یاسر کریمیان، سروش علی ‌پور، مرتضی رهبر، علی عاشوری، مینا وکیلی، مصطفی محمدی، علی زرندی، حسام رئوف ‌پناه، امیر خادمی

طراح سازه: کامران ادراکی

مساحت اتاق: 60 متر مربع

جوایز داخلی: رتبه دوم گروه عمومی جایزه معمار 1390

پیست اسکی بارین در شمشک

این اقامتگاه ده طبقه در نزدیکی پیست اسکی شمشک ، دومین پیست اسکی در ایران و در فاصله ی 55 کیلومتری شهر تهران و نیم ساعت رانندگی از پایتخت واقع شده است. در سال 2008 کارفرما در پی عدم رضایت از دفتر مشاور قبلی ، از معماران درخواست کرد تا مجددا اقامتگاهی را برای پیست اسکی طراحی کنند ، فضایی دنج و گرم برای افراد جوانی که در هوای بسیار سرد ، بعد از اسکی بتوانند استراحت مطلوبی داشته باشند. زمانی که معماران برای طراحی پروژه وارد کار شدند پایه ی ساختمان تکمیل شده بود. سقف و سازه ی اصلی در یک فرم مکعبی کلاسیک ساخته شده بود اما معماران احساس کردند که شکل مستطیل با مناظر طبیعی اطراف و فرم شیب طبیعی کوه ها نامتناسب و بیگانه است.

پیست اسکی بارین در شمشک
پیست اسکی بارین در شمشک

موقعیت مکانی پروژه با مناظر و دامنه های پوشیده از برف می شود و معماران نمی خواستند که ساختمانشان بی توجه به محیط اطراف باشد بلکه می خواستند ساختمان به عنوان جزئی از طبیعت آن را در آغوش بگیرد. در نتیجه کانسپ طراحی ، به نوعی شبیه سازی فضای اطراف و طرحی متفاوت با ساختمان هایی که به صورت روزمره مشاهده و تجربه می کنیم ، باشد. مناظر سفید و پوشیده از برف و خطوط نرم و سیالی که پوشش برف در محیط ایجاد می کند از مهم ترین شاخصه های مکانی سایت محسوب می شد.

به این ترتیب ساختمان اقامتی پیست اسکی بارین مانند یک کوه پوشیده از برف و چنانچه برف ها کنار برود همچون صخره ای یخ زده است. با الهام از سطوح پوشیده از برف ،‌ سطوح نرم و سیالی طراحی شدند که هم فضای خارج و هم فضای داخل را شکل می دهد و نه تنها در بخش اصلی بلکه در عناصر و جزئیات فضا نیز این خطوط نرم و آزاد را میبینیم.

این مجتمع در زمینی به مساحت 6000 متر مربع و در 10 طبقه ساخته شده است. اتاق های افراد ، مجموعا 67 واحد در متراژ های مختلف از اتاق 45 متری تا پنت هاوس 270 متری است. و چنین به نظر می رسد که مانند غارهای طبیعی در داخل یک کوه یخی حفر شده باشد. هر اتاق با شکل گنبد مانند و منحنی ، بیشتر حس فضایی گرم و با صمیمیت را مانند یک غار ساده برای استراحت بعد از اسکی در هوای سرد منتقل می کند.

پیست اسکی بارین در شمشک

به همین ترتیب در طراحی اقامت گاه پیست اسکی بارین  از ایگلو ها( اقامت گاه هایی که توسط ساکنان در قطب ساخته می شود) الهام گرفته شده است و در ساخت فضاهای داخلی لایه هایی از ورقه های برش لیزری corian و ام دی اف برای تداعی فرم گنبدی به صورت توپوگرافیک بر روی هم چیده شدند تا شکل ایگلو ها را ایجاد کند  و تمامی کمد ها ، دراور ها و غیره در پشت این دیوارهای شیب دار داخلی قرار می گیرند.

پیست اسکی بارین در شمشک

این طراحی در تمامی اجزا و تک تک بخش های پروژه تکرار می شود و در تمامی مبلمان فضاها از جمله کابینت های آشپزخانه و غیره قابل مشاهده است.

پیست اسکی بارین در شمشک
پیست اسکی بارین در شمشک

پیست اسکی بارین در شمشک

این فرم الهام گرفته از طبیعت و ارگانیک و این روش طراحی در تمامی بخش های اقامتگاه ، در داخل اتاق ها و راهرو ها ادامه می یابد. فرم غار مانند و شکل ریگی مانند پنجره ها که منظره ای خیره کننده از رشته کوه های پوشیده از برف اطراف آن را به نمایش می گذارند ، همه ی این عوامل ، اقامت گاه پیست اسکی بارین را به ساختمانی تبدیل می کند که مه تنها در مقابل سایت بلکه مکمل زیست گاه طبیعی خود است.

پیست اسکی بارین در شمشک

اقامت گاه اسکی بارین توانسته است جوایز متعدد داخلی و بین المللی را از جمله جایزه ی فستیوال جهانی معماری WAF 2012 و رتبه ی دوم جایزه معمار 90 را از آن خود کند. این پروژه می تواند نمونه ای موفق از قرن 21 ام در ارتباط با معماری و طبیعت باشد.

منبع:archdaily

گردآوری و ترجمه در تحریریه پویانو| پرستو نبی لو

 

رستوران نمک در شیراز

معماری ویلای آنا و سعید در اصفهان

معماری خانه مشا، ویلای معلق در دامنه کوه البرز

 

پویانو را در اینستاگرام دنبال کنید

به کانال تلگرام پویانو بپیوندید