سوله و همه چیز درباره ساخت و اجرای آن

سوله

سوله و همه چیز درباره ساخت و اجرای آن

سوله ، پرکاربردترین صنعت ساختمان فولادی پیش ساخته در کل دنیا می باشد. در بیش تر از 90 درصد صنایع، انبارها، فضاهای تولید دام، ورزشگاه ها و دیگر موارد مشابه از سوله استفاده می شود. سوله بر مبنای ابعاد دهانه، ارتفاع، طول و تحمل بار ناشی از برف و باد، اشکال مختلفی در زمان طراحی به خود می گیرد. مهم ترین موضوع جهت اقتصادی کردن هر سفارش، اطلاع داشتن از میزان واقعی ابعاد مذکور و پیش بینی کردن موارد لازم است. اگر نیازمند کسب اطلاعات درباره سوله هستید، با پویانو همراه باشید.

سوله چیست؟

سوله چیست؟

سوله ، سازه ای است که معموا برای ایجاد سالن های ورزشی و صنعتی به کار می رود. برای ساخت سالن های صنعتی از سازه هایی استفاده می شود که سطح مقطع متغیر دارند.

در رابطه با ساخت سوله، محاسبات به بهترین شکل نیز بدون رعایت کیفیت جوشکاری، به کار بردن پیچ و مهره و اتصالات استاندارد، زنگ زدایی و رنگ آمیزی علمی یا به کار بردن اجزا به شکل صحیح، کارایی و استحکام لازم را به عمل نمی آورد. شما باید همه قطعات مورد نیاز برای ساخت سوله را از لحاظ استفاده از متریال های کاملا استاندارد، بررسی کنید تا روی کیفیت اجرای سوله نظارت داشته باشید.

ابعاد و وزن مقاطع سوله با توجه به کاربری واحدهای صنعتی تغییر می کند. مهم ترین عوامل در تعیین وزن سالن های صنعتی به شرح زیر هستند:

  • منطقه مد نظر برای ساخت سوله از نظر مقدار سرعت وزش باد
  • مقدار ماکسیمم بارش برف
  • دهانه سالن
  • ارتفاع ستون ها (در صورت لزوم، به کار بردن جرثقیل سقفی)

انواع سوله

انواع سوله

سوله ها در انواع مختلفی وجود دارند:

  • سوله تک دهانه به شکل 8
  • سوله دو یا چند دهنه با ستون مشترک به شکل 88 یا 888 یا 8888
  • سوله دو دهانه به شکل 8
  • سوله مدور
  • سوله چند ضلعی

مشخصات ظاهری سوله

مشخصات ظاهری سوله

شکل قالب فلزی را می توان به شکل یک قاب ساده، مرکب، با یک ستون در وسط، ستون وسط ترکیبی، با یک شیب یک طرفه در نظر گرفت. می توان برای ایجاد روشنایی در سوله، درون سقف آن نورگیر در نظر گرفت. یک طرف یا دو طرف سایبان می تواند در اطراف سالن اجرا شود. در ضمن در سالن های تولیدی، نصب جرثقیل سقفی خیلی مرسوم می باشد.

ابعاد و اندازه ظاهری سوله

ابعاد و اندازه ظاهری سوله

معماری سالن های سوله را می توان تا دهانه حدود 60 متری ایجاد کرد. معمولا دهانه های سالن های مورد نیاز از 10 متر تا 25 متر با یک قاب به شکل ساده اجرا می شوند. متوسط دهانه در صنایع 20 متر و ارتفاع مناسب برای آن 6 متر است.

بخش های سوله

بخش های سوله

بخش ها یا اجزای سوله، عموما به شرح زیر می باشند:

  • ستون
  • رفتر وال پست
  • پرلین
  • تیر کرین
  • سگراد یا میل مهار
  • بولت
  • بادبند
  • سقفی و دورتادور
  • کف ستون یا بیس پلیت
  • قوطی یا باکس
  • تیر
  • آب چکان تکیه گاه جرثقیل

ویژگی های سوله

ویژگی های سوله

ساخت سوله به خاطر کاربرد آن که عمدتا صنعتی است، از نظر طراحی با دیگر سازه ها تفاوت دارد. مخصوصا این که قاب ها در این مدل سازه ها کاملا متفاوت هستند و معمولا شیب دارند. دهانه های این نوع سازه ها نیز در مقایسه با سازه های دیگر بزرگ تر می باشد. به خاطر بزرگ تر بودن ابعاد تیرها و ستون ها، برای اجرای این سازه نمی توان پروفیل هایی که در بازار عرضه می شوند را به کار برد و باید برای ساخت ها آن ها به صورت مجزا اقدام شود که اصطلاحا به آن ها تیر ورق می گویند.

مراحل کلی ساخت سوله

مراحل کلی ساخت سوله

ساخت و مونتاژ همه قطعه های اسکت فلزی درون کارخانه ها صورت می گیرد. ساخت سوله، شامل برشکاری، مونتاژ اولیه، مونتاژ نهایی، جوشکاری نهایی، تمیزکاری و رنگ آمیزی می باشد. علاوه بر قطعه های اصلی ساخته شده، برخی از قطعه های دیگر، مانند پیچ و مهره را باید به محل مورد نظر حمل کرد و سپس با استفاده از جرثقیل و تیر و ابزار مورد نیاز، عملیات نصب و تنظیم نهایی را انجام داد.

سوله به خاطر کاربردش که بیش تر صنعتی است، از لحاظ طراحی با دیگر سازه ها یکسان نیست. مخصوصا قاب ها در این نوع سازه با دیگر سازه ها کاملا فرق دارند. قاب ها شیب دار هستند و دهانه ها نیز معمولا نسبت به دیگر سازه های موجود، اندازه بزرگ تری دارند. پروفیل های مورد نیاز برای اجرای سوله با پروفیل هایی که در بازار پیدا می شوند، فرق دارند و معمولا باید ساخت آن ها را به صورت مجزا انجام داد.

طراحی سوله

اولین مرحله، طراحی و اجرای سوله بعد از اندازه گرفتن زمین مورد نظر و ساخت آن با توجه به کاربری مورد نظر می باشد که نسبت به ارتفاع لازم و طراحی جرثقیل سقفی (در صورت لزوم)، ارتفاع ستون های سوله به دست می آید. در رابطه با طراحی سوله با توجه کردن به محل اجرا، مقدار بار برف و زلزله و مقدار شدت وزش باد در محب مورد نظر، بر اساس نشریه ها و آئین نامه های نظام مهندسی کشور ایران عمل می شود و اندازه سازه، از جمله ضخامت، طول، ارتفاع و زاویه برش های سازه و ابعاد و اندازه مصالح فنداسیون تعیین می شود. سپس مهندس محاسب پروژه، تاییدیه نظام مهندسی یا شهرداری محل اجرا را می گیرد.

اجرای فنداسیون

برخلاف این که اجرای فنداسیون سوله ها راحت به نظر می رسد، اما از مهم ترین قسمت های اجرای سوله است، زیرا همه نیروهای بار زلزله، باد و برف هر منطقه به کمک فنداسیون به زمین انتقال پیدا می کند. از جمله نکات مهم در اجرای فنداسیون سوله می توان به آکس بندی درست، گونیا بودن آن و خصوصا خط تراز آن اشاره کرد که در سازه های دارای جرثقیل سقفی باید اهمیت آن را مد نظر قرار داد.

مونتاژ سوله

در مرحله مونتاژ، پیمانکاران و متخصصین، بر اساس پلان های طراحی شده، ابعاد و ضخامت های آن را کنترل نهایی نموده و برای برش ابعاد، ورق آلات و اتصالات آن وارد عمل می شوند. سپس گروه مونتاژ، برش های پایانی و سوراخ کاری را انجام می دهند.

جوشکاری

در این مرحله با توجه به طول، عمق و ضخامت، قطعات بر اساس استانداردهای موجود، تمیزکاری شده و سپس به دست پرسنل متخصص و مجرب، جوشکاری می گردند. سپس با بهره گرفتن از ماشین آلات جوشکاری که عموما از جوش CO2 و زیر پودری استفاده می کنند، قطعات برای رنگ آمیزی آماده می شوند.

رنگ آمیزی

در مرحله رنگ آمیزی، قطعات سوله اسپاتر برداری می شوند و با توجه به اقلیمی که سوله در آن اجرا می شود و کاربری و رنگ مورد نیاز به کارگاه سند بلاست فرستاده می شوند. ابتدا لایه های چربی، اکسیده و غیره برداشته می شوند و بعد از آن، قطعات به کمک دستگاه های مخصوص، رنگ آمیزی می شوند. پس از این که رنگ قطعه ها تثبیت شد، آن ها به محل اجرا بازگشت داده می شوند.

نصب و اجرا

در این مرحبه با در نظر گرفتن این که اجرای سوله از جمله کارهای پر خطر است، پرسنل باید با احتیاط به کار بپردازند. قطعات سوله در این مرحله با اتصالات پیچ و مهره روی سطح زمین به هم وصل می شوند و بعد از نصب ستون ها روی صفحه ستون به تنظیم دهانه ها و ابعاد گذاری پرداخته می شود و اتصالات بادبندی نصب می شوند. بعد از این که همه قطعه ها نصب شدند، سوله برای دیوارچینی آماده می شود.

پوشش سقف

در این مرحله با توجه به کاربری سوله، نوع عایق بندی و ضخامت های آن تعیین شده و پوشش سقف سوله نصب می گردد. برخی از انواع پوشش برای سقف سوله عبارتند از ساندویچ پنل، کارتن پلاست و پشم شیشه و ورق و کرکره و توری و پشم شیشه و ورق و کرکره. البته لازم به ذکر است که انتخاب نوع رنگ پوشش سقف و بدنه سوله، معمولا بر اساس سلیقه کارفرما و کاربری سوله صورت می گیرد.

پوشش بدنه

در این مرحله، بعضا به جای اجرای پنجره، قوطی کشی به کار می رود و به جای دیوار در ارتفاع بالا، قوطی کشی، ورق رنگی و عایق بندی به کار می رود.

 

 

 

معماری و دکوراسیون داخلی پویانو / اکبری