انواع نورپردازی سقف و راه های مختلف این کار

انواع نورپردازی سقف و راه های مختلف این کار

انواع نورپردازی سقف و راه های مختلف این کار

این روزها از روش های مختلفی برای نورپردازی سقف استفاده می شود. گزینه هایی که امروزه برای نورپردازی سقف وجود دارند، خیلی بیش تر از روش های قدیمی هستند. لامپ های متنوعی وجود دارند که هم می توانند داخل سقف کار گذاشته شوند و هم می توانند آویزان شوند. حتی امکان اجرای نورپردازی به صورت مخفی نیز وجود دارد که در آن، منبع نور دیده نمی شود و فقط روشنایی حاصل از آن قابل مشاهده است. گذشته از این ها، امروز برای هر فضایی از روش و نوع خاصی از نورپردازی بهره گرفته می شود. ما در این مطلب به معرفی تجهیزات مختلف نورپردازی خواهیم پرداخت و راه های مختلف این کار را با شما در میان خواهیم گذاشت. همراه پویانو باشید.

اصول نورپردازی سقف

از نورپردای سقف برای روشنایی دادن به فضا استفاده می شود. همه فضاهایی که ما در آن ها زندگی می کنیم، با به کار بردن روش های مختلف نورپردازی به جلوه بیش تری دست پیدا می کنند. البته این هم مهم است که کاربری فضا در نظر گرفته شود تا بهترین روش نورپردازی انتخاب گردد. بیش تر افراد، صرفا برای روشن کردن فضا و زیباتر کردن آن به نورپردازی می پردازند، اما نورپردازی اصولی دارد که باید به آن ها توجه داشت.

نورپردازی نادرست باعث خستگی چشم یا اذیت شدن آن می شود. درست یا نادرست بودن نورپردازی یک فضا به کاربری آن بر می گردد. ممکن است یک نوع نورپردازی سقف برای فضایی مناسب باشد، ولی برای فضای دیگر خیر. برخی فضاها به نور متمرکز و برخی به نور یکنواخت نیاز دارند. برای این که این موضوع را بهتر متوجه شوید، ادامه متن را بخوانید.

اصول نورپردازی سقف

انواع نورپردازی سقف

به طور کلی، نور شامل دو نوع طبیعی و مصنوعی است. فرق نور طبیعی و مصنوعی در منبع آن هاست. نور طبیعی توسط خورشید به وجود می آید. چنین نوری را نمی توان زیاد مورد دخل و تصرف قرار داد. بحث ما در مورد نور مصنوعی است. نور مصنوعی توسط خود ما ایجاد می شود و تعیین میزان، جهت و نحوه تابش آن نیز در اختیار ما قرار دارد. امروزه از تجهیزاتی به نام کم کننده نور نیز استفاده می شود. این تجهیزات به ما کمک می کنند نور فضا را مطابق نیاز خود تنظیم کنیم. کلیدهای کم کننده نور باعث می شوند نور در حد مناسب تابیده شود. این کار از اذیت شدن یا خستگی چشم جلوگیری می کند. در ادامه می توانید با روش های نورپردازی سقف آشنا شوید:

  • نورپردازی عمومی سقف: نورپردازی عمومی از پر کاربردترین روش های نورپردازی سقف است. این نوع نورپردازی، تابش ملایمی دارد و تقریبا همه فضا را مورد پوشش خود قرار می دهد. نورپردازی عمومی، همان طور که از نامش مخشص است، برای روشنایی در فضاهای عمومی مناسب است، ولی زمانی که بخواهید یک نقطه به خصوص را روشن کنید، به کار نمی آید. با این نورپردازی می توان فضاهایی مثل نشیمن را که کاربرد عمومی دارند، روشن کرد. نورپردازی عمومی با چراغ های توکار و لوسترها اجرا می شود.
  • نورپردازی وظیفه ای سقف: نورپردازی وظیفه سقف در مقایسه با نورپردازی عمومی متمرکزتر می باشد. این نورپردازی برای مواقعی خوب است که می خواهید به یک کار دقیق بپردازید. نورپردازی وظیفه ای سقف با نام نور اداری نیز شناخته می شود. فضلی آشپزخانه به چنین نوری نیاز دارد. همچنین فضای مطالعه و دیگر فضاهایی که شما برای انجام کارهایی که دقت نیاز دارند، مورد استفاده قرار می دهید نیز به نور وظیفه ای احتیاج دارند. نورپردازی وظیفه ای ممکن است سبب خیرگی چشم گردد و به همین خاطر، استفاده از آن در فضاهای پرنور توصیه نمی شود.
  • نورپردازی تاکیدی برای سقف: نورپردازی تاکیدی از نورپردازی وظیفه ای نیز متمرکزتر است. ما از این نورپردازی در مواقعی استفاده می کنیم که بخواهیم چشم ها را به سمت خاصی هدایت کنیم. معمولا در آتلیه ها و گالری ها از این نوع نورپردازی استفاده می شود، زیرا برخی عناصر و المان ها نیاز به تاکید دارند. شما می توانید از نور تاکیدی در قسمت هایی از سقف استفاده کنید که محیط زیر آن باید مورد تاکید قرار گیرد. سایر بخش ها می توانند تاریک باشند. اگر در فضای مورد نظر خود بخش جذابی دارید که می خواهید روی آن تاکید کنید، سقف آن قسمت را به نور تاکیدی اختصاص دهید.
  • نورپردازی دکوراتیو سقف: نورپردازی دکوراتیو برای سقف، بیش تر جنبه زیبایی و تریینی دارد و چندان عملکردی نیست. این نورپردازی برای زیباتر جلوه دادن مجسمه ها، گلدان ها، بافت ها و هر چیزی دیگری که زیر نور زیباتر به نظر می رسد، به کار می رود. نورپردازی دکوراتیو سقف را می توان به صورت نور مخفی یا نور خطی اجرا کرد. نورپردازی گچبری ها نیز جزو این نوع نورپردازی به شمار می رود.
  • نورپردازی محیطی سقف: این نوع نورپردازی با استفاده از چراغ های آویز انجام می شود. تجهیزاتی مانند لوسترها و حباب ها می توانند نور محیطی یا فراگیر ایجاد کنند. این نوع تجهیزات هم عملکردی و هم دکوراتیو هستند. لوسترهایی که کریستالی هستند برای زیبایی دکوراسیون داخلی مناسب هستند، اما بهتر است برای این که میزان روشنایی فضا آزار دهند نشود، در کنار این لوسترها از روش های دیگر ایجاد روشنایی نیز بهره جست.
  • نورپردازی نقطه ای سقف: از نورپردازی نقطه ای جهت روشنایی دادن به فضاهای خاص، مثل محیط مطالعه استفاده می شود. اگر بخواهیم یک قسمت خاص از ورودی یا فضای تقسیم را نیز روشن کنیم، می توانیم از نور نقطه ای در سقف بهره بگیریم. نور نقطه ای نیز تا حد زیادی تاکید کننده است.

راه های مختلف نورپردازی سقف

در ادامه می توانید با راه های مختلف نورپردازی سقف آشنا شوید.

راه های مختلف نورپردازی سقف

نورپردازی سقف با چراغ های شبکه ای

چراغ های شبکه ای، چراغ هایی هستند که معمولا به صورت یک مجموعه و نه به شکل تکی به کار می روند. این چراغ ها عموما فرم هندسی خاصی دارند. چراغ های شبکه ای اگر به صورت مجزا باشند، می توانند تکی نیز به کار برده شوند، اما به طور معمول در کنار هم اجرا می شوند. این چراغ ها عملکردی مشابه لوستر دارند و می توانند فضای به نسبت بزرگی را روشن کنند.

نورپردازی سقف با نور مخفی کناف

نورپردازی سقف با نور مخفی کناف

حتما شما هم طرح های گوناکون و بسیار زیبایی را که با اجرای نورپردازی کناف ها خلق شده اند، دیده اید. نیمی از زیبایی کناف ها به نورپردازی آن ها مربوط می شود. کناف ها که نوعی سقف کاذب هستند، با اجرای نور مخفی به شکل زیباتری در می آیند و جلوه ای دوچندان پیدا می کنند.

نورپردازی سقف با لامپ های آویز

نورپردازی سقف با لامپ های آویز

کسانی که معماری امروزی و مینیمال را دوست دارند، برای نورپردازی سقف به جای استفاده از لوسترهای سنگین و چشمگیر به سراغ گزینه های ساده تر می روند. لامپ های آویز، لامپ هایی هستند که شکل ساده و بدون تزیین دارند و معمولا به صورت مجموعه ای به جای لوستر به کار می روند.

نورپردازی سقف به صورت غیر مستقیم

نورپردازی سقف به صورت غیر مستقیم

روشی از نورپردازی وجود دارد که طی آن به جای این که نور به صورت مستقیم از منبع به فضا تابیده شود، با سقف برخورد کرده و از آن منعکس می شود. این نوع نورپردازی می تواند روشنایی ملایم تری را ایجاد کند و معمولا ظاهر بسیار زیباتری به سقف می دهد.

نورپردازی سقف به شکل خطی

نورپردازی سقف به شکل خطی

شاید شما هم نورهایی که فرم لاین یا همان فرم خطی را دارند، دیده باشید. نورپردازی خطی به نوعی از نورپردازی گفته می شود که در آن، شکاف هایی در سقف ایجاد می شود که نور از آن ها تابیده می شود. معمولا این نورپردازی با لامپ های مخصوص که خطی هستند، انجام می شود و بیش تر دکوراتیو است تا عملکردی. این نورپردازی برای روشن کردن راهروها و همچنین جداسازی دو فضا از هم مناسب است.

نورپردازی سقف به صورت حاشیه ای

نورپردازی سقف به صورت حاشیه ای

در مواقعی که برای زیباسازی سقف از کناف یا دیگر سقف های کاذب استفاده می شود، می توان حاشیه سقف را خالی گذاشت و به نورپردازی اختصاص داد. نورپردازی حاشیه ای می تواند بسیار زیبا و لوکس باشد، اما برای محل هایی که باید مرکز آن ها روشن شود، مناسب نیست.

نورپردازی سقف با کمک هالوژن

نورپردازی سقف با کمک هالوژن

هالوژن ها می توانند برای روشن کردن فضاهایی مثل اپن آشپزخانه، راهروها و همچنین حاشیه سالن نشیمن و پذیرایی به کار بروند. هالوژن ها معمولا به صورت توکار داخل سقف کاذب جای می گیرند.

 

 

 

معماری و دکوراسیون داخلی پویانو / اکبری