اجرای بتن ریزی سقف از صفر تا صد

اجرای بتن ریزی سقف از صفر تا صد

اجرای بتن ریزی سقف از صفر تا صد

بتن ریزی از پر اهمیت ترین مرحله های ساخت و ساز و معماری یک ساختمان است که نمی توان توجه به آن را نادیده گرفت، زیرا پایداری و مقاومت هر ساختمان در برابر اتفاق هایی مثل زلزله به درست اجرا شدن سازه آن وابسته است. بتن ریزی از آن جمله بخش های ساختمان سازی است که باید در انجامش دقت زیادی کرد و طبق اصول پیش رفت تا ایمنی ساختمان تامین شود. ما در این مطلب به شرح مراحل مختلف بتن ریزی خواهیم پرداخت و نکات مهم آن را نیز با شما در میان خواهیم گذاشت تا صفر تا صد کار را یاد بگیرید. همراه پویانو باشید.

اجرای بتن ریزی سقف از صفر تا صد

بتن ‌ریزی چیست؟

بتن ریزی به فرایندی گفته می شود که طی آن بتن آماده به وسیله پمپ، جرثقیل یا وسایلی دیگری از این قبیل در محل مورد نظر تخلیه می شود. ممکن است سوال پیش بیایید که در چه مواقعی به بتن ریزی نیاز است؟ بتن ریزی در جهت ایجاد استحکام و پایداری ساختمان اجرا می شود و در ایمنی سازه تاثیر قابل توجهی دارد.

کیفیت بتن ریزی و دقت در نحوه انجام آن روی مقاومت ساختمان در مقابل زمین لرزه و چنین آسیب هایی اثر دارد و از آن جایی که کشور ما نیز زلزله خیز است، اهمین آن دو چندان می شود. از جمله محل هایی که نیازمند بتن ریزی هستند، می توان به فونداسیون، ستون ها و سقف ساختمان اشاره کرد. انجام بتن ریزی در همه قسمت های مذکور به دقت و توجه زیادی نیاز دارد. بتن ریزی در همه بخش های ساختمان دارای اصولی است که در ادامه شرح خواهیم داد.

بتن ‌ریزی چیست؟

 مرحله‌ یک: آماده کردن بتن

قبل از شروع بتن ریزی باید نسبت به کیفیت بتن مورد استفاده برای سازه توجه داشت و از مناسب بودن آن مطمئن شد. مواد سازنده بتن را باید با درصد دقیق ترکیب کرد تا بتن بعدا دچار مشکل نگردد. کم یا زیاد بودن هر یک از مواد تشکیل دهنده بتن می تواند باعث ایجاد مشکلات زیادی برای سازندگان شود و ایمنی ساختمان را زیر سوال ببرد. بتن از موادی چون شن و ماسه، سیمان، سنگ آهک، آب و دیگر مواد شیمیایی تشکیل می شود. سه چهارم بتن را سنگ دانه ها تشکیل می دهند و یک چهارم باقی مانده را آب در بر می گیرد. نحوه ترکیب این مواد با هم یک عمل تخصصی می باشد و بایستی با دانش و مهارت کافی انجام شود.

در طی چند سال گذشته، به کار بردن بتن آماده خیلی باب شده است. مزیت استفاده از این نوع بتن این است که دیگر نیازی به ترکیب مواد و آماده کردن بتن در محل ساختمان نیست و از هد رفتن مواد اولیه نیز جلوگیری می شود. بتن آماده، همان طور که از اسمش می توان فهمید، به بتنی گفته می شود که در کارخانه ها تولید می شود و سپس به محل ساخت و ساز انتقال داده می شود. معمولا برای منتقل کردن از کارخانه به محل ساختمان از کامیون های مخصوص یا بونکر بتن بهره گرفته می شود. کامیون مخلوط کن بتن روی کیفیت بتن آماده تاثیرگذار است.

 مرحله‌ یک: آماده کردن بتن

مرحله‌ دو: آرماتور بندی و قالب بندی

یکی دیگر از مراحلی که باید قبل از بتن ریزی انجام شود، آرماتور بندی و قالب بندی است. در فونداسیون ساختمان، مهندس سازه با در نظر گرفتن تعداد طبقات، محاسبه بار وارده بر پی، کیفیت زمین و عوامل دیگر، تعداد آرماتورها و سایر آن ها را جهت انجام آرماتور بندی تعیین می کند. این قسمت کار را باید مهندس هایی انجام دهند که ناظر پروژه هستند. مهندسین با محاسبات مورد نیاز، عرض آرماتورها یا همان میلگردها را تعیین می کنند. در اطراف میلگردها فضای کمی حفظ می شود که مربوط به قرارگیری قالب های بتن ریزی است.

به غیر ای پی ساختمان، سقف ها و ستون ها نیز نیازمند قالب بندی و آرماتور بندی هستند. قبل این که به بتن ریزی سقف پرداخته شود، آرماتور بندی تیرچه و بلوک صورت می گیرد. در اجرای سازه های بتنی برای سقف، تیرچه به کار برده می شود و وسط تیرچه ها با بلوک یا یونولیت پر می شود. این مواد به عنوان عایق حرارتی شناخته می شوند و از لحاظ مهندسی مورد تایید هستند. میلگردها در چهار سمت تیرچه ها جای می گیرند و پس از این که آرماتور بندی به طور کامل انجام شد، قالب ها کار گذاشته می شوند و زیر تیرچه ها شمع گذاشته می شود. شمع ها باعث ایجاد سطح اتکا می گردند تا سقف ریزش نکند.

شمع ها در انواع مختلفی موجود هستند. برخی از شمع ها در فونداسیون و برخی دیگر برای نگهداری سقف، قبل از بتن ریزی به کار می روند. شمع ها را مصالحی مثل فولاد، بتن یا چوب تشکیل می دهند.

مرحله‌ دو: آرماتور بندی و قالب بندی

مرحله‌ سه: بتن ریزی

پس از این که مراحل قالب گذاری و آرماتور بندی انجام شد، بتن در قسمت های مخصوص خود ریخته می شود. از آن جایی که در فونداسیون ساختمان به مقدار زیادی بتن احتیاج است، از روش های گوناگونی جهت منتقل کردن بتن استفاده می شود. از جمله این روش ها می توان به استفاده از دستگاه مونوریل، سیستم آسانسوری یا پمپ کردن بتن اشاره کرد.

سقف ساختمان در مقایسه با فونداسیون به مقدار کم تری بتن نیاز دارد. برای انتقال بتن به سقف از روش های ذکر شده استفاده می شود. بتن ریزی سقف باستی حتما طی یک مرحله صورت گیرد و نباید در انجام آن هیچ تاخیری ایجاد گردد، زیرا سقف ساختمان باید یکپارچه باشد و هیپ ترک و ایرادی نباید در آن وجود داشته باشد. بتن ریزی در ستون ها نیز به شکل دستی یا با روش پمپ کردن بتن صورت می گیرد.

مرحله‌ سه: بتن ریزی

مرحله‌ چهار: متراکم سازی بتن و ویبراسیون

پس از این که بتن ریخته شد، باید یکدست شود. همچنین باید اطمینان حاصل شود که بین لایه های آن هوا وجود ندارد، زیرا اگر هوایی در بتن وجود داشته باشد، در آن تخلخل ایجاد می شود و استحکامش کم می گردد. به منظور جلوگیری از این اتفاق از صاف کردن بتن یا ویبراسیون استفاده می شود. جهت ویبراسیون بتن های ساختمانی از دو روش استفاده می شود. در صورتی که قطر بتن از 15 سانتی متر کم تر باشد، معمولا از ماله جهت ویبره کردن آن بهره گرفته می شود، اما اگر قطر بتن ریخته شده از مقدار مذکور بیش تر باشد، دیگر ماله مناسب نیست و باید از ویبراتور استفاده کرد. ویبراتورهای مورد استفاده برای این کار می توانند از انواع لرزشی، فشاری یا ترکیب هر دو باشند.

خوب است بدانید که ویبراسیون نیز به تجربه و دانش کافی احتیاج دارد، زیرا به کار بردن بیش از حد و غیر منطبق با اصول ویبراتور ممکن است بافت بتن را خراب کند.

برای این که بتن خشک شود به بست و چهار ساعت یا یک شبانه روز وقت نیاز است. پس از این که بتن ریخته شده خشک شد، قالب ها را بر می دارند. پس از برداشتن قالب ها نیز باید از بتن مراقبت شود و تا چندین روز نیاز است رطوبت بتن حفظ شود که جهت جلوگیری از ترک خوردن و آسیب دیدن آن است.

بتن ریزی یک عمل پیچیده و مهم است که باید توسط افراد متخصص و با تجربه انجام شود. برای اجرای همه مراحل بتن ریزی باید حوصله و دقت به خرج داده شود، زیرا بتن ریزی روی عمر سازه و پایداری آن تاثیر مهمی دارد. اگر بتن ریزی مطابق اصول انجام شود، سازه در برابر زمین لرزه مقاوم خواهد شد.

مرحله‌ چهار: متراکم سازی بتن و ویبراسیون

نکات مهم پیش از بتن ریزی سقف تیرچه بلوک

در ادامه به مواردی که مهندس ناظر باید پیش از بتن ریزی سقف روی آن ها نظارت داشته باشد، اشاره می شود:

  • نظارت روی تعداد میلگردهای سرتاسری تیر بر اساس نقشه
  • نظارت روی فاصله میلگردهای طولی از یکدیگر
  • نظارت روی فاصله میان خاموت های تیر
  • نظارت روی اجرای خاموت اول تیر در بر ستون
  • نظارت روی خیز منفی سقف
  • نظارت روی نبود شن، ماسه و فوم در قالب ها
  • نظارت روی به کار بردن ادکا برای هر تیرچه
  • نظارت روی اجرای کلاف عرضی
  • نظارت روی فاصله میان شمع های سقف
  • نظارت روی خیس کردن بلوک سقف در حین ریخت بتن
  • نظارت روی رعایت کاور تیرها
  • نظارت روی رعایت میلگردهای تقویتی تیر
  • نظارت روی رعایت فاصله و صاف بودن میلگردهای حرارتی و تقویتی دال
  • نظارت روی اجرای خاموت های ستون در فصل مشترک تیر به ستون
  • نظارت روی ته بسته بودن بلوک سیمانی در قسمت های دارای امکان ورود بتن

نکات مهم پیش از بتن ریزی سقف تیرچه بلوک

نکات مهم پیش از بتن ریزی سقف تیرچه بلوک

 

 

نظارت روی اجرای خاموت های ستون در فصل مشترک تیر به ستون

نظارت روی ته بسته بودن بلوک سیمانی در قسمت های دارای امکان ورود بتن

 

 

 

 

معماری و دکوراسیون داخلی پویانو / اکبری