هنر کالیگرافی در دکوراسیون و طراحی داخلی

هنر کالیگرافی در دکوراسیون و طراحی داخلی

هنر کالیگرافی چیست و چه کاربردی در دکوراسیون و طراحی دارد؟ شاید بتوان گفت کالیگرافی همان خوشنویسی و زیبایی نویسی خط است که در غرب این اصطلاح به این هنر اطلاق میشود و از این رو در سراسر دنیا به این نام شناخته میشود. کالیگرافی ترکیب و کمپوزیسون خطوط و نوعی نقاشی به شمار میرود. اما این هنر بصری این روزها وارد دنیای فشن و دیزاین شده است به این ترتیب ما لباس‌هایی را که به خوشنویسی ایرانی مزین شده اند میبینیم و یا حتی در صنعت طراحی جواهرات شاهد طراحی به وسیله حروف و خط هستیم. در این میان معماری و دکوراسیون هم از این موج جا نمانده و طراحان از هنر کالیگرافی برای طراحی فرنیچر و مبلمان استفاده میکنند.

پیش از این شاید این هنر ناب و اصیل در خانه‌ها و دکوراسیون مورد کم توجهی قرار گرفته بود حال آنکه در گذشته‌های دورتر ما کمتر خانه‌ای را میدیدیم که نشانه‌ای از هنر خوشنویسی ایرانی و اسلامی در آن نباشد.

نصب یک تابلوی خوشنویسی بر روی دیوار ساده‌ترین کار برای آوردن این هنر به فضای منزل است که طرفداران خودش را دارد. در این مورد باید قاب و تصویری را انتخاب کنید که هماهنگی بیشتری با سبک دکوراسیون منزل شما و رنگ‌های موجود در آن داشته باشد. اگر سبک دکوراسیون کلاسیک است در انتخاب آن شک نکنید. یک اثر خوشنویسی ایرانی با قابی شکیل و چوبی آن چیزی است که شما نیاز دارید. اما برای دکوراسیون‌های مدرن و معاصر یا مینیمال بهتر است پس زمینه خط سفید و قاب ساده و به رنگ‌های خنثی مثل سیلور یا سفید باشد.

همانطور که گفتیم این هنر امروز به شیوه‌های دیگری ارائه میشود. هنرمندان با خلاقیت و ابداع کالیگرافی را در آثار خود به کار میبرند. به جای قلم و مرکب برای خلق یک اثر خوش نویسی به گونه ای دیگر این کار انجام میگیرد. امروزه مبلمانی ساخته میشود که ایده اصلی آن خط است و از هنر ارزشمند و زیبای کالیگرافی در ساخت آن استفاده شده است. مثل میزی که پایه‌های فلزی یا چوبی برش خورده به نقش کالیگرافی دارد ، لوستر و یا عنصری صرفا دکوراتیو مانند تابلو یا مجسمه.

راه‌حل‌های ساده‌تر و مقرون به صرفه تر نیز وجود دارد. استفاده از حروف و خط فارسی روی پارچه کوسن و صندلی و رومیزی و غیره که در بازار نیز موجود است. هنرمندان زیادی خط را در طراحی‌های خود به کار میبرند که علاقه‌مندان و طرفداران خاص خودشان را هم دارند.

هنر کالیگرافیخوشنویسی و کالیگرافی عربی در هنر اسلامی نیز جایگاه ویژه‌ای دارد. بناهای قدیمی و مذهبی ما مزین به آثار خوشنویسی هستند که ما نیز میتوانیم با الهام از آن‌ها از کاربرد از این هنر در دکوراسیون اما به شیوه‌ای مدرن و متناسب با فضاهای مسکونی و امروزی بهره ببریم.

از کالیگرافی برای طراحی این چهارپایه‌ها استفاده شده است. این اثر ایاد ناجا هنرمند لبنانی است که بیشتر آثارش با الهام از خط و با استفاده از ابزارها و تکنیک‌های کالیگرافی است.

حتی کاغذ دیواری و برچسب دیواری برای طراحی دیوارها با طرح‌های کالیگرافی و خط موجود است که از راهکارهای دیگر دعوت کردن این هنر به خانه است.

ممکن است فکر کنید این نوع طراحی و استفاده از کالیگرافی با دکور به سبک مدرن همخوانی ندارد و برای سبک‌های کلاسیک و سنتی مناسب است. اما به عنوان نمونه‌ای از آن در تصویر میبیند که کالیگرافی در کنار رنگ مشکی دیوار و مبلمان به سبک مید سنتری قرار‌ گرفته و ترکیب زیبایی را در نهایت به وجود آورده است.

 

 

 

هنر کالیگرافی

تحریریه پویانو|نبیلو