شیشه هوشمند در معماری: تکنولوژی در راستای آن چه می خواهید!

شیشه هوشمند در معماری: تکنولوژی در راستای آن چه می خواهید!

عصر مدرن به تکنولوژی ها و تاثیر شگرف آن ها در کیفیت زندگی بشر تعلق دارد. در چنین عصری شیشه ها هم می فهمند. شیشه های متفاوتی که از آن ها صحبت می شود، هوشمند نام دارند. شیشه هوشمند ، گونه‌ای از شیشه است که میزان جذب نور توسط آن با استفاده از فناوری‌های نوین قابل تنظیم می باشد. این شیشه ها به شما امکان می دهند حریم فضای مورد نظر را به دلخواه خود تنظیم کنید یا میزان نور ورودی به آن را تحت کنترل داشته باشید. با این حساب، احتمالا متوجه شده اید که نقش این شیشه ها در معماری مدرن تا چه حد مهم می باشد. اگر می خواهید با شیشه های هوشمند بیش تر آشنا شوید، همراه پویانو باشید.

پنجره های هوشمند

چیزی در حدود یک سوم انرژی ساختمان از طریق پنجره ها تلف می شود. همین نکته باعث شده پنجره ها نقش مهمی در برنامه های تعریف شده جهت کاهش انرژی داشته باشند. مطالعات صورت گرفته در این رابطه که همه در راستای ذخیره انرژی پیش رفته اند به تولید انواع جدیدی از پنجره ها انجامیده اند که مشکل هدر رفتن انرژی را در کنار برخی مشکلات دیگر حل می کنند. تصور کنید یک شیشه به واسطه تنها یک کلید، قابلیت تغییر حالت از شفاف به کدر را داشته باشد. چنین شیشه ای می تواند به عنوان پنجره در نما یا پارتیشن در فضاهای داخلی کاربرد داشته باشد و علاوه بر تنظیم میزان نور ورودی به تعریف حریم مورد نیاز نیز کمک کند. البته استفاده از شیشه های مذکور هنوز آن قدر متداول نشده است، اما در بسیاری از ساختمان های مدرنی که امروزه در سراسر دنیا ساخته می شوند، حضور این شیشه ها توانسته با استقبال خوبی مواجه شود. پنجره های هوشمند در انواع مختلف و با کاربردهای جالب خود جهت کنترل میزان مصرف انرژی در ساختمان ها به کار می روند.

در صورتی که نور خورشید در روزهای گرم تابستان مزاحم شما باشد، مسلما مجبور خواهید بود از شیشه های دودی استفاده کنید تا جلوی ورود نور را بگیرید و دما را به حد تعادل برسانید. شیشه های الکتروکروماتیک چنین امکانی را فراهم می سازند. این شیشه ها حاوی موادی می باشند که رنگ آن ها در اثر ایجاد جریان الکتریکی عوض می شود. جریان الکتریکی باعث تغییر خصوصیات مواد به کار رفته در شیشه می شود و در نتیجه این فرایند، نور جذب یا منعکس می شود. با تابش نور خورشید به شیشه ها جریان الکتریکی ایجاد می شود. یون ها از لایه ذخیر یونی به طرف لایه هدایت یونی حرکت کرده و حالت شیشه را تغییر می دهند. با قطع جریان الکتریکی، این فرایند به صورت برعکس رخ داده و شیشه به حالت اولیه خود باز می گردد. مواد الکتروکروماتیک قابلیت تنظیم دارند و می توان میزان عبور نور از آن ها را با تغییر مقدار جریان کنترل کرد.

شیشه های ضد آفتاب

شیشه های ضد آفتاب، انواعی از شیشه ها هستند که قادرند از جذب حرارت مزاحم ناشی از تابش آفتاب جلوگیری کنند. شیشه ها اغلب در جبهه بیرونی ساختمان به کار می روند و از این رو، کنترل میزان نور و حرارت وارد شده به ساختمان از طریق آن ها صورت می گیرد. شیشه ها نقش مهمی در پایدار بودن ساختمان ها دارند. جهت بهبود کیفیت شیشه ها با استفاده از فناوری نانو چهار روش وجود دارد. روش اول، استفاده از فیلم های نازک است که نسبت به طیف خاصی از امواج حساس هستند. این فیلم ها باعث می شوند شیشه بسامدهای نامطلوبی که ایجاد گرما می کنند را فیلتر نموده و از ورود آن ها با داخل ساختمان جلوگیری کند که البته منجر به کاهش میزان نور دریافتی ساختمان می شود. روش دوم، استفاده از فناوری ترموکرومیک است که به واسطه آن، شیشه نسبت به گرما واکنش نشان می دهند و یک سیستم عایق بندی ایجاد می کند که ساختمان را از دریافت نور کافی محروم نمی سازد. روش سوم که از فناوری فتوکرومیک بهره می گیرد با افزایش جذب باعث واکنش نشان دادن شیشه به تغییرات شدت نور می شود که نتیجه ای مشابه روش قبل در پی دارد. روش چهارم نیز استفاده از فناوری الکتروکرومیک می باشد که در آن، شیشه به واسطه یک لایه تری اکسید تنگستن یا اکسید نیکل به تغییر ولتاژ واکنش نشان داده و با لمس یک دکمه بر میزان تیرگی شیشه افزوده می شود.

استفاده از فناوری نانو در جهت به کارگیری شیشه های الکتروکروماتیک در صنعت ساختمان تا حد زیادی مفید واقع شده است. در نمونه های جدید می توان بدون نیاز به ایجاد جریان الکتریکی جهت تیره نگه داشتن شیشه به سادگی با فشردن یک دکمه به نتیجه دلخواه دست یافت و میزان انتقال نور از شیشه را تنظیم کرد، در حالی که برای تغییر وضعیت در نمونه های قدیمی تر، چنین چیزی ممکن نبود. به طور خلاصه می توان گفت که در شیشه های جدیدتر که با بهره گیری از فناوری مذکور تولید می شوند، تنها فشار دادن یک کلید باعث خواهد شد که شیشه از حالت شفاف خود بیرون آمده و با فشار دادن یک کلید دیگر نیز می توان به سادگی، شیشه را به وضعیت اولیه خود بازگرداند که مزیت این نمونه ها را در مقایسه با انواع قدیمی تر آشکار می سازد. از دیگر نکاتی که فناوری نانو را به سایر روش ها برتری می دهد، امکان برقراری سطوح مختلفی از انتقال پرتوها به وسیله میزان متفاوتی از تیرگی است.

کاربرد شیشه های هوشمند در معماری

شیشه های هوشمند را می توان جهت کاربردهای مختلف استفاده کرد. با وجود این که استفاده از این شیشه ها هنوز متداول نشده، اما امروزه ساختمان های بسیاری از حضور آن ها بهره می برند. این شیشه ها در بسیاری از فضاهای خارجی و داخلی کاربرد دارند و به شکل پنجره در نمای ساختمان یا پارتیشن در اجرای دکوراسیون تعبیه می شوند.

                                                

شیشه هوشمند برای درب اتاق پرو

یکی از کاربردهای جالب شیشه های هوشمند، استفاده از آن ها به عنوان درب اتاق پرو می باشد. در صورتی که درب اتاق پرو با بهره گیری از تکنولوژی شیشه های هوشمند تعبیه شود، فرد می تواند در زمان تعویض لباس با زدن دکمه مخصوص، شیشه را به حالت کدر درآورده و سپس برای این که همراهان او بتوانند از بیرون اتاق پرو لباس را ببینند، کافی است دکمه فشرده شود تا شیشه به حالت شفاف در بیاید.

پنجره اتاق نشیمن

از دیگر فضاهایی که شیشه های هوشمند در طراحی آن کاربرد دارند، سالن نشیمن است. اگر سالن نشیمن در موقعیتی قرار گرفته باشد که نور مزاحم به فضای آن وارد شود، می تواند شیشه را در حالت کدر قرار داد. همچنین برای کسانی که می خواهند حریم شخصی سالن نشیمن خود را حفظ کنند نیز این شیشه ها گزینه های خوبی هستند که نیاز به نصب پرده را برطرف می سازند. در بقیه مواقع نیز می توان شیشه را در حالت شفاف قرار داد.

پارتیشن فضای اداری

سالن های کنفرانس را می توان با استفاده از پارتیشن از دیگر فضاهای اداری جداسازی کرد. اگر پارتیشن هایی که برای تفکیک سالن کنفرانس به کار می روند از جنس شیشه های هوشمند انتخاب شوند، می توان با تنظیم حالت آن ها به شکل کدر، فضا را به صورت بسته درآورد یا با شفاف کردن شیشه، دید را از محیط بیرون آزاد کرد که انعطاف زیادی به پلان باز این فضاها می دهد.

شیشه هوشمند در بدنه سرویس بهداشتی

سرویس بهداشتی از دیگر فضاهایی است که شیشه هوشمند در طراحی داخلی آن ها کاربرد دارد. می توان بدنه سرویس بهداشتی را با استفاده از این شیشه ها اجرا کرد تا برای مثال در اتاق های مستر بتوان حریم مشخصی برای حمام در نظر گرفت. همچنین می توان فضای داخل حمام را با استفاده از پارتیشن های شیشه ای هوشمند تفکیک نموده و حریم محل دوش گرفتن را به این شکل تعریف کرد.

پرده تبلیغاتی فروشگاه

شیشه های هوشمند در زمانی که حالت کدر دارند به عنوان پروژکتور یا پرده نمایش قابل استفاده هستند و جذابیت خاصی برای بیننده دارند. می توان شیشه های یک فروشگاه را در طول روز به حالت شفاف درآورد تا فروشگاه از بیرون قابل دیدن باشد و در هنگام شب با درآوردن آن ها به حالت کدر جهت نمایش تصاویر مختلف تبلیغاتی از آن ها بهره گرفت.

شیشه هوشمند در نورگیر سقف ساختمان

از دیگر کاربردهایی که شیشه هوشمند دارد، نصب آن ها به عنوان نورگیر در سقف فضاهای مختلف است. این شیشه ها در عین این که می توانند میزان نور ورودی به فضا را تنظیم کنند، اگر به صورت کدر در بیایند به عنوان پرده ای برای نمایش تصاویر گوناگون کاربرد دارند و می توانند با توجه به نوع کاربری فضای مورد نظر برای اهداف مختلفی به کار برده شوند.

 

 

 

 

شیشه هوشمند

تحریریه پویانو